UMIN試験ID | UMIN000006073 |
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受付番号 | R000007186 |
科学的試験名 | ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカプシノイドの効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2011/07/29 |
最終更新日 | 2011/07/29 15:53:10 |
日本語
ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカプシノイドの効果
英語
Effects of capsinoids on energy expenditure by brown adipose tissue in humans
日本語
ヒト褐色脂肪とカプシノイド
英語
Human brown adipose tissue and capsinoids
日本語
ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカプシノイドの効果
英語
Effects of capsinoids on energy expenditure by brown adipose tissue in humans
日本語
ヒト褐色脂肪とカプシノイド
英語
Human brown adipose tissue and capsinoids
日本/Japan |
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健康成人男性
英語
Healthy male volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
カプサイシン類縁体であるカプシノイドがエネルギー消費亢進効果を持つか否かを、褐色脂肪活性との関係で明らかにする。
英語
To examine the acute effects of a capsaicin analogue, capsinoids, on energy expenditure and to analyze its relation to brown adipose tissue activity in humans.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
呼気分析によるエネルギー消費量
英語
Whole body energy expenditure assessed from respiratory gas analysis
日本語
呼吸商、皮膚温度
英語
Respiratory quotient,
Skin temperature
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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カプシノイドカプセル6粒(1.5mgカプシノイド/粒、計9㎎)を経口投与し、摂取前(0分)、摂取後30分、60分、90分、120分で、エネルギー消費量、呼吸商を算出すると同時に、頭部、胸部などの皮膚温度を測定する。
英語
Whole-body energy expenditure and respiratory quotient after oral ingestion of capsules containing 9 mg capsinoids were measured at every 30min for 2hr by indirect calorimetry. The skin temperature response was also examined.
日本語
プラセボカプセル6粒(カプシノイド無添加)を経口投与し、摂取前(0分)、摂取後30分、60分、90分、120分で、エネルギー消費量、呼吸商を算出すると同時に、頭部、胸部などの皮膚温度を測定する。
英語
Whole-body energy expenditure and respiratory quotient after oral ingestion of placebo capsules were measured at every 30min for 2hr by indirect calorimetry. The skin temperature response was also examined.
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1、健康な男性志願者
2、20歳以上30歳以下
3、試験参加の同意が文書で得られた者
英語
1. Healthy male volunteers
2. Aged 20-30 years
3. Be able to provide written informed consent
日本語
Body mass index(BMI)が30以上の者
英語
Body mass index >=30
18
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名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 斉藤 昌之 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Saito, Masayuki |
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天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学研究科
英語
School of Nursing and Nutrition
日本語
日本国、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 斉藤 昌之 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Saito, Masayuki |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学研究科
英語
School of Nursing and Nutrition
日本語
日本国、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
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その他
英語
Tenshi College, School of Nursing and Nutrition, Department of Nutrition
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天使大学大学院看護栄養学研究科
栄養管理学専攻
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英語
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その他
英語
Special Research Grant of Tenshi College
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天使大学特別補助研究費
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その他/Other
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LSI札幌クリニック
英語
LSI Sapporo Clinic
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いいえ/NO
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天使大学(北海道) Tenshi Collge (Hokkaido)
2011 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
健常な成人男性18名を被験者とし、カプシノイドあるいはプラセボを投与して、エネルギー消費量などの変化を2時間にわたって測定し、その結果を、褐色脂肪高活性群(BAT+群、10名)と無活性群(BAT-群、8名)とで比較した。BAT+群で、カプシノイド摂取後にエネルギー消費量が有意に上昇したのに対し、プラセボ摂取後では変化しなかった(交互作用 時間×カプシノイド p<0.05)。また、カプシノイド摂取2時間までのエネルギー消費量のAUCはBAT-群に比べてBAT+群の方が有意に大きかった(14.7±7.7 kcal/2h, 1.8±10.9 kcal/2h, p<0.01)。これらの結果は除脂肪体重で補正しても同様であった。呼吸商と体温に有意な変化は見られなかった。
1、第65回日本栄養・食糧学会大会 (2011年5月15日、東京) 講演要旨集206ページ
英語
Whole-body energy expenditure (EE) after oral ingestion of capsinoids or placebo was measured for 2hr in 18 healthy male volunteers. Brown adipose tissue (BAT) activity was undetectable and high in 8 and 10 subjects, respectively. Resting EE of the BAT-positive group was 1,460 +/- 54 kcal/day (mean +/- SEM), not differing from that in the BAT-negative group (1,506 +/- 37 kcal/day). After oral ingestion of capsinoids, EE of the BAT-positive group increased in 0.5-1 hr by 3.6 +/- 0.6 kcal/hr, which was greater (P<0.01) than that of the BAT-negative group (0.4 +/- 0.9 kcal/hr). Placebo ingestion produced no significant change in both groups. Neither capsinoids nor placebo changed skin temperature in various regions including those close to BAT deposits.
1. 65th Annual Meeting of Japanese Society of Nutrition and Food Science (May 15, 2011, Tokyo), Abstract book, p.206
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試験終了/Completed
2009 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 01 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
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英語
2011 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2011 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000007186
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000007186
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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